Blog: Is zwart vinyl beter dan gekleurd vinyl?

Vorige Artikel 4 van 15 Volgende

Een vraag die we vaak krijgen: Is gekleurd vinyl slechter van kwaliteit dat zwart vinyl? Hier leggen we het uit!

In de vorige eeuw waren gekleurde releases over het algemeen inderdaad van mindere kwaliteit en werden ze meer gezien als collector's items. Gelukkig is het productieproces tegenwoordig een stuk beter: Het kwaliteitsverschil is nihil. De grondstof voor vinyl is in de basis transparant PVC. Dat wil dus zeggen dat ook voor zwarte LP’s een kleurstof wordt toegevoegd. Daar komt dan ook het (inmiddels te verwaarlozen) kwaliteitsverschil om de hoek kijken: De zwarte kleurstof is namelijk carbon (koolstof). Deze kleurstof heeft tevens de eigenschap dat het het vinyl wat harder maakt. Andere kleuren worden gekleurd met andere kleurstoffen die het vinyl niet per se harder maken. Het verschil is echter te verwaarlozen. Gekleurde LP’s zouden wat sneller kunnen slijten bij gebruik met een slechte (botte) naald.

Waarom waren LP's vroeger dan eigenlijk standaard zwart?

Op zwarte LP's zie je onvolkomenheden veel beter dan op elke andere kleur. Krasjes, vlekken en productiefouten vallen veel beter op. Hierdoor is er destijds gekozen voor zwart vinyl, zodat ook tijdens het productieproces beter gecontrolleerd kon worden. Een andere reden was het feit dat de voorloper van de vinyl LP, de schellak 78 toeren platen, zwart waren. Men wilde de overgang naar de nieuwe LP psychologisch niet te groot maken voor de klant.

Conclusie: Je kunt dus zonder zorgen die kekke gekleurde releases aanschaffen! 

Uitzonderingen: Glow-in-the-dark vinyl en Picture discs hebben een ander productieproces, deze zijn over het algemeen van slechtere kwaliteit.

© 2012 - 2023 Bob’s Vinyl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel