Blog: Tips voor het schoonmaken van vinyl LP’s

Vorige Artikel 8 van 15 Volgende

Op het web wordt er veel gepraat over diverse methodes om je LP’s schoon te maken. Sommige manieren werken heel goed, sommige beschadigen je LP’s onherstelbaar.

Er zijn diverse apparaten in de handel waarmee je je vinyl zeer goed schoon kan maken (bijvoorbeeld de Okki Nokki of de Disco Antistat). De kosten hiervoor variëren van 50 tot 500 euro. De dure machines zijn wellicht de moeite waard voor een ‘professionele verzamelaar’, maar voor de meeste liefhebbers blijft handmatig schoonmaken de beste en voordeligste optie.

Een goede budget tip is de Knosti Disco Antistat platenwasmachine. HIER VERKRIJGBAAR!

Omgaan met je vinyl

Vinyl is erg gevoelig voor stof, vet en vuil. Regel 1 is dan ook om je LP’s stofvrij te bewaren. Plaats de LP altijd terug in de (antistatische) binnenhoes (ZIE HIER). TIP: Nieuwe LP's komen vaak in standaard papieren binnenhoezen zonder plastic voering. Deze veroorzaken vaak kleine krasjes. Vervang deze standaard binnenhoezen met plastic voering.

Heb je een platenspeler zonder stofkap? Plaats de plaat dan na afspelen meteen terug in de hoes zodat de LP zo weinig mogelijk stof vangt.

Minstens net zo belangrijk: Blijf met je vuile vingers van de groeven af! Op je vingers zitten altijd vetten en zuren die het vinyl onherstelbaar kunnen beschadigen. Gebruik voordat je de LP gaat afspelen altijd even een Static-off Vinyl Borstel (ZIE HIER).  Je kunt eventueel ook een (schoon ) brillendoekje gebruiken. Veeg altijd voorzichtig met de groeven mee als de LP draait op je platenspeler.

Houd ook je naald in de gaten! Beschadigde of versleten naalden kunnen je LP’s zwaar beschadigen. Maak je naald regelmatig schoon met naaldenreiniger (ZIE HIER) of een beetje pure alcohol.

Goedkoop en veilig schoonmaken van vinyl

Dit is de beste manier om je LP’s schoon te maken. Het is eenvoudig en de kans dat je je LP’s beschadigt is erg klein. Bovendien is het goedkoop omdat je alleen spullen gebruikt die je waarschijnlijk toch al in huis hebt.

Wat heb je nodig?
- Afwasmiddel
- Een kom
- Water, bij voorkeur gedestilleerd. In gebieden waar veel kalk in het water zit: gebruik altijd gedestilleerd water!
- Een zachte doek
- Een afdruiprek

Stap 1: Verwijder stof
Voordat je de groeven diep gaat reinigen moet je eerst met een droge, zachte doek of een carbon-fibre borstel het losse stof verwijderen. Ga met de borstel of de doek voorzichtig over de plaat, met de richting van de groeven mee. Doe dit niet te hard, anders druk je het losse vuil juist dieper de groeven in.

Stap 2: De schoonmaakvloeistof maken
Doe wat water met een klein beetje afwasmiddel in een schone kom. Het water mag lauwwarm zijn zodat het zeepsop gemakkelijker oplost. Het water mag zeker niet té warm zijn. De meeste merkenafwasmiddel kun je hiervoor gebruiken, zolang het afwasmiddel maar geen residu achterlaat. Dreft werkt prima.

Stap 3: De plaat poetsen
Gebruik een schoon en absorberend schoonmaakdoekje. Gebruik geen oude vodden of shirts. Maak het doekje niet te nat, zodat je de LP later niet droog hoeft te maken. Leg de LP op een schone doek (bijvoorbeeld een theedoek) op tafel. Ga voorzichtig met het doekje over het vinyl, met de groeven mee. Zorg dat je het hele oppervlak gedaan hebt, bij ernstig vervuilde LP’s kun je de handeling nogmaals herhalen.
Tips: Houd je vingers vlak, zodat je nagel de plaat niet kan raken. Zorg ook dat je het label niet raakt, deze kan door water loslaten of beschadigen.

Stap 4: Drogen
Laat de LP’s minstens een half uur drogen op een afdruiprek, totdat de groeven helemaal droog zijn.

Je LP is nu schoon! Zorg dat je hem schoon houdt, zodat je hem zo weinig mogelijk hoeft te poetsen.

© 2012 - 2023 Bob’s Vinyl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel