Blog: Tips voor het opbergen van je platencollectie

Vorige Artikel 10 van 15 Volgende

Bij het opbergen van je LP’s is regel 1 om ze rechtop (dus verticaal) te bewaren. Door LP’s langere tijd opgestapeld te bewaren kunnen je LP’s krom trekken en niet meer afspeelbaar zijn. Je kunt je LP’s het beste bewaren in bakken of kratten zoals hieronder, maar als je collectie groeit is een platenkast de beste oplossing.

Platenkasten

Een platenkast is de ideale manier om je collectie te ordenen. Je kunt alles overzichtelijk op alfabet of genre rangschikken. De meest populaire (en ook voordeligste) platenkast is het model KALLAX van IKEA. Dit model is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, van 4 vaks tot 25 vaks. De vakken van de Kallax hebben een perfect formaat voor LP’s, per vak kun je zo’n 75 LP’s kwijt.

Een hele belangrijke tip is om je Kallax platenkast te zekeren aan de muur, zeker bij de grotere modellen. Een vinyl verzameling is erg zwaar, waardoor je met de relatief lichte Kallax kasten het risico loopt op omvallen als de kast niet op een goede manier gezekerd wordt.

Wij bouwden thuis zelf een platenkast van oude vloerdelen:

Kleine LP collecties

Heb je niet zo veel LP's, dan is een hippe PLATENKOFFER een leuk idee!

We hebben nog andere handige opbergers in ons assortiment zoals een kunsstof LP standaard, een metalen bladerrek of een houten LP standaard. Bekijk hier de verschillende opties.

Op genre of op alfabet?

Heb je een grotere collectie, dan wil je natuurlijk ook je LP's snel kunnen vinden. De meeste mensen categoriseren hun collectie op alfabet (artiestennaam). De meest gebruikelijke methode daarvoor is om de achternaam van de artiesten aan te houden. Bruce Springsteen dus bijvoorbeeld bij de S. 'The' of 'de' worden ook vaak weggelaten. The Beatles dus bij de B en The Rolling Stones bij de R.

Wat ikzelf thuis heb gedaan is ook onderscheid in genres gemaakt. De reden hiervoor is dat je toch vaak in de stemming bent om bijvoorbeeld 'iets Jazzy's' of 'iets hards' te horen maar je weet niet precies wat. Ik heb daarom bijvoorbeeld al mijn Jazz platen bij elkaar staan (en dan op alfabet), daardoor kan ik als ik zin heb in Jazz snel even een leuke titel zoeken. 

Het is handig om je de verdeling in je collectie aan te geven met dividers, met daarop bijvoorbeeld de letter van het alfabet of het genre. Dividers vind je hier.

Extra bescherming

Je kunt je LP´s het beste bewaren in plastic beschermhoezen. Zo slijten de hoezen veel minder snel tijdens het bladeren en in / en uit de krat of kast schuiven. Ook is het verstanding om je LP in een met plastic gevoerde binnenhoes te doen. Deze werken anti-statisch en dankzij de plastic voering krijg je minder snel kleine krasjes op het vinyl die ontstaan door en in en uit de (papieren) hoes schuiven.

© 2012 - 2023 Bob’s Vinyl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel