Blog: Tips voor je Vinyl verzameling

Vorige Artikel 11 van 15 Volgende

Als je met een vinyl verzameling begint (of wat voor verzameling dan ook) zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. De ruimte die je nodig hebt, de kosten die je gaat maken, de tijd die je er aan gaat spenderen et cetera… Houd met een paar dingen rekening:

Waarom wil je vinyl?

Vinyl voelt veel persoonlijker en waardevoller dan bijvoorbeeld een CD of Download. Een plaat klinkt warmer en je bent echt met de muziek bezig door middel van je draaitafel. Of je alleen bent of met vrienden: Vinyl draaien geeft een uniek gevoel! Er is weinig zo fijn als na een dag hard werken thuis komen en je favoriete album aan zetten. Heerlijk ontstressen met de warme klanken van vinyl en een hoes met geweldig artwork in je hand. Je kan zo maar uren bezig zijn en de ene na de ander plaat uit je platenkast halen. Nieuwe dingen ontdekken. Op een hele interactieve manier met muziek bezig zijn…

Waar moet ik mijn platen op luisteren?

Er zijn een heleboel mogelijkheden. Van goedkope kofferplatenspelers tot de allerduurste High-End apparatuur.  Begin gewoon met een betaalbare platenspeler. Zoek naar iets wat bij je past: een platenspeler heeft namelijk vaak een prominente plek in je huiskamer en is dus een deel van je interieur.

Pas de platenspeler ook aan op de audio apparatuur die je al hebt. Als je versterker geen phono ingang heeft kun je kiezen voor een draaitafel met een ingebouwde voorversterker of je kunt er een los voorversterkertje tussen plaatsen. Check voor je een platenspeler koopt of je hem op de juiste manier aan kan sluiten!

Als je geen versterker en losse speakers hebt kun je ook kiezen voor een koffer platenspeler. Er zijn voldoende betaalbare modellen op de markt met ingebouwde speakers. Deze kofferplatenspelers zien er leuk uit en hebben vaak een prima geluid (koop niet de goedkoopste, deze vallen vaak tegen!) Kofferplatenspelers hebben natuurlijk niet de prestaties die een audiofiel wil horen, maar ze zijn prima om mee te beginnen of om als extra platenspeler te hebben die je bijvoorbeeld mee op vakantie kan nemen. Opmerking hierbij: Kofferplatenspelers kunnen je LP's na verloop van tijd beschadigen. Dit door de slechte kwaliteit naald en door het feit dat je de naaddruk niet kunt afstellen.

Platen kopen

Je kunt je platen op tal van plekken kopen. Op platenbeurzen, rommelmarkten, marktplaats, online platenzaken of ‘echte’ platenzaken. Je kunt in een winkel contact zoeken met andere vinyl freaks, of thuis op de bank het internet afstruinen (met een plaatje op je platenspeler). Nieuwe LP’s kopen kan zonder risico, bij tweedehands vinyl moet je waakzamer zijn. Niet iedereen behandelt zijn vinyl zoals jij het zou doen. Als je bijvoorbeeld op marktplaats koopt, kijk dan goed uit dat je geen kat in de zak koopt. Veel aanbieders op marktplaats hebben geen verstand van LP’s en weten niet waar ze op moeten letten als ze het aanbieden. Als je iets op marktplaat koopt is het dan ook verstandig om het zelf op te gaan halen in plaats van te laten verzenden. Dit kan een hoop teleurstelling voorkomen. Reinig ook altijd platen die je tweedehands koopt voordat je ze af gaat spelen (TIPS)! 

Als je online tweedehands LP’s koopt kun je dit beter bij een echte webshop doen, bij een winkel waar mensen er verstand van hebben. Bij Bob’s Vinyl worden alle platen geïnspecteerd en naar staat geprijsd. Bovendien worden alle LP’s indien nodig professioneel gereinigd. Let bij webshops dus ook op of er een beoordeling van de staat van de LP bij staat. Sommige webshops doen dit niet, en je weet dus eigenlijk niet wat je koopt. Bij Bob’s Vinyl hebben we een waarderingssysteem voor de staat van tweedehands LP’s.

Wat voor ruimte heb je nodig?

Als je begint met verzamelen heb je nog niet veel ruimte nodig. Je kunt je LP’s dan bijvoorbeeld in een mooi kratje of iets dergelijks bewaren. Maar… (en ik spreek uit ervaring) het kan hard gaan! Kijk hier eens voor tips voor het opbergen van je vinyl collectie.

Wát ga je verzamelen?

Het belangrijkste: Wat ga je verzamelen? Het is namelijk heel verleidelijk om goedkope LP’s te kopen of partijen te kopen waar ‘wel wat leuks tussen zit’. Kijk hiermee uit. Voor je het weet heb je een kast vol LP’s die je eigenlijk nooit luistert. STICK TO WHAT YOU LIKE! Het is bijvoorbeeld geweldig om de hele discografie van bepaalde bands die je goed vind te verzamelen. Probeer die verzameling ook niet meteen compleet te krijgen, maar wacht op de juiste kans: een plaat in goede conditie, voor een goede prijs!

Dun je collectie ook regelmatig uit. Het zal blijken dat je een deel van je verzameling nooit luistert. Wat moet je er dan eigenlijk mee? Sommige platen zal je bewaren om het sentiment, of om het artwork, maar de LP’s waar je niets mee hebt kun je beter wegdoen. Maak er een vriend blij mee of verkoop ze! Van de opbrengst kun je weer platen kopen die je wél gaat luisteren!
 

Geniet van je hobby!

© 2012 - 2023 Bob’s Vinyl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel