Blog: Waarderingssysteem voor Vinyl LP's

Vorige Artikel 7 van 15 Volgende

Uitleg over het 'Goldmine Standard grading system'

Het meest gebruikte waarderingssysteem voor LP's is de Goldmine Standard. Zo is ook ons waarderingssysteen (zie hier) daarop gebaseerd. Het systeem is opgebouwd uit grofweg 6 klassen: M (mint), NM (near mint), VG+ (very good plus), VG (very good), G/G+ (good/good plus), F/P (fair, poor). Soms wordt ook EX (excellent) gebruikt, deze classificatie zit tussen NM en VG+ in.

De classificatie werkt als volgt:

Mint (M)

Een album in Mint staat is een nieuw album in de originele seal (indien in seal geleverd), zonder enige beschadigingen. Een gebruikte LP (ook al heeft hij maar een paar seconden op de draaitafel gelegen) mag dan ook nooit als MINT worden omschreven. Veel verkopers doen dit wel bij op het oog perfecte albums, maar dit is dus niet de bedoeling. De enige MINT albums die je bij Bob's Vinyl kunt kopen vind je dan ook onder Nieuwe LP's. Daar zijn alle LP's in MINT staat en dus onbespeeld.

Near Mint (NM)

Een goede omschrijving van een Near Mint LP is: "Het lijkt alsof de LP net uit de winkel komt en voor het eerst geopend werd". Dit dus met de nadruk op HET LIJKT. Zeker weten doen we het niet. In andere woorden: de LP is zo goed als perfect. Voor tweedehands LP's is dit de hoogst haalbare waardering.

NM LP's glanzen en hebben geen waarneembare beschadigingen. Er zitten geen stickers of iets dergelijks op de labels en er zijn geen waarneembare productiefouten. De LP's spelen af zonder bijgeluiden. Near Mint betekent dus niet 'nooit afgespeeld'. Een LP die op de juiste manier wordt behandeld en gedraaid wordt op een goede platenspeler kan na veel afspeelbeurten nog steeds als NM geclassificeerd worden.

NM hoezen zijn vrij van vouwen, ringwear en seam splits.

Let op: De eisen voor een album uit de jaren 50 zijn net zo hoog als voor een album uit de jaren 2000. Een album van 60 jaar oud moet net zo goed aan bovenstaande eisen voldoen om een NM status te krijgen. De kans dat je een album uit de jaren 50 in NM staat vindt is dus ook erg klein.

Excellent (EX)

Excellent wordt niet door iedereen gebruikt, maar is wel algemeen bekend. EX staat in grote lijnen voor een NM album met héle kleine, eigenlijk te verwaarlozen beschadigingen. Zoals een erg klein vouwtje in de hoes of een of enkel heel lichte krasjes op de LP die niet te horen zal zijn. 


Gebruik in het Bob's Vinyl waarderingssysteem:

HOES: Staat VinylStaat VinylStaat VinylStaat VinylStaat Vinyl: 5 uit 5 punten. In nieuwstaat. Hoezen met een 5 uit 5 predicaat verkeren in (bijna) nieuwstaat. Er zijn nauwelijks gebruikssporen waarneembaar, als ze er zijn zijn ze te verwaarlozen. Maar let op: deze LP’s zijn niet nieuw. >> Vergelijkbaar met NM of EX

PLAAT: Staat VinylStaat VinylStaat VinylStaat VinylStaat Vinyl: 5 uit 5 punten. In nieuwstaat. Platen met een 5 uit 5 predicaat verkeren in 'zo goed als nieuwstaat'. Er zijn nauwelijks gebruikssporen waarneembaar, laat staan hoorbaar. Als er al kleine krasjes zijn, zijn deze te verwaarlozen. Maar let op: deze LP’s zijn niet nieuw. >> Vergelijkbaar met NM of EX


Very Good Plus (VG+)

Een goede omschrijving voor een Very Good Plus LP is: "Op een paar kleine dingen na zou deze plaat NM zijn." De meeste verzamelaars zijn tevreden met een VG+ LP.

VG+ LP's hebben dus wat sporen van slijtage zoals hele lichte veegjes of krasjes die de luisterervaring echter niet of nauwelijks beïnvloeden. Ook kunnen de LP's heel licht krom zijn, zonder dat dat het geluid beïnvloed.

VG+ Hoezen kunnen wat verkleurd zijn, er kan lichte ringwear zichtbaar zijn. Ook kan er wat lichte slijtage aan de naden van de hoes zitten of er kan een cut-out uit de hoes zijn. Heeft de hoes een van deze gebruikerssporen? De hoes kan dan nooit als NM omschreven worden.


Gebruik in het Bob's Vinyl waarderingssysteem:

HOES: Staat VinylStaat VinylStaat VinylStaat Vinyl4 uit 5 punten. Zeer goede staat met enkele kleine gebruikssporen. Denk aan ‘ringwear’ (zie foto hieronder), óf gebogen hoeken, óf slijtage aan de randen óf kleine scheurtjes in de hoes óf ‘promo-cutouts’ (zie foto hieronder) óf kleine geschreven teksten op de hoes óf plakband aan de randen. >> Vergelijkbaar met VG+

PLAAT: Staat VinylStaat VinylStaat VinylStaat Vinyl4 uit 5 punten. Zeer goede staat met enkele kleine gebruikssporen. Platen in deze conditie kunnen enkele kleine krasjes bevatten. Deze krasjes zijn tijdens het afspelen niet of nauwelijks hoorbaar. Platen in deze staat slaan niet over. >> Vergelijkbaar met VG+


RingwearFoto: Lichte Ringwear

Very Good (VG)

Very Good LP's hebben eigenlijk in grote lijnen de imperfecties van een VG+ LP, maar dan in sterkere mate. Deze LP's koop je dan ook een stuk goedkoper, de waarde ligt op ongeveer 25% van een NM LP. Een VG plaat voor de juiste prijs is zijn geld dan ook waard, verzamelaars nemen vaak genoegen met een VG plaat als ze geen betere kunnen vinden of als ze een betere versie simpelweg te duur vinden.

VG LP's zijn minder glanzend dan VG+ en NM LP's, ze hebben wat meer slijtage aan de groeven, ze hebben krasjes die met je vingernagel te voelen zijn. Bij het afspelen hebben deze LP's ruis/bijgeluiden en sommige krasjes zijn hoorbaar. Met name tijdens stiltes zijn de mankementen goed hoorbaar, maar ze overstemmen de muziek niet. 

VG Hoezen hebben veel gebruikersporen zoals flinke ringwear, vouwen, gebutste hoeken en 'seam splits'. Er kan ook op de hoezen geschreven, gestickerd of gestempeld zijn.


Gebruik in het Bob's Vinyl waarderingssysteem:

HOES: Staat VinylStaat VinylStaat Vinyl:  3 uit 5 punten. Goede staat, echter wel met flink wat gebruikerssporen. Denk aan ‘ringwear’ en/of gebogen hoeken, en/of slijtage aan de randen en/of kleine scheurtjes in de hoes en/of ‘promo-cutouts’ en/of geschreven teksten op de hoes en/of plakband aan de randen.  >> Vergelijkbaar met VG

PLAAT: Staat VinylStaat VinylStaat Vinyl: 3 uit 5 punten. Goede staat, echter we met redelijk wat gebruikssporen. Er kunnen wat krassen op de plaat zitten die ‘tikken’ veroorzaken bij het afspelen. Ook is het niet uitgesloten dat de plaat op een punt overslaat of blijft hangen. >> Vergelijkbaar met VGFoto: v.l.n.r. Punch Hole, Cut-out en Cut Corner

Good Plus en Good (G+, G)

Hier wordt het minder interessant. Deze LP's hebben ongeveer 10 - 15 % waarde van de NM LP. Maar dan ook alleen bij de wat bijzondere LP's die je niet vaak tegen komt. Heb je dus bijvoorbeeld een 'million seller' zoals Thriller van Michael Jackson in G+ staat dan is deze eigenlijk waardeloos.

Good Lp's spelen nog wel af, maar met heel veel bijgeluiden. Niet echt een fijne luisterervaring dus. De hoes is zwaar beschadigd, heeft scheuren, schade van verwijderde stickers of bijvoorbeeld met stift geschreven teksten op de hoes.

Een Good / Good Plus LP is eigenlijk alleen de moeite om te kopen als het een zeldzame LP is voor een goede prijs waar je al lang naar op zoek bent. Later kun je hem wellicht nog vervangen door een betere versie.


Gebruik in het Bob's Vinyl waarderingssysteem:

HOES: Staat VinylStaat Vinyl:  2 uit 5 punten. Redelijke staat, maar niet echt de moeite waard. LP’s met hoezen in deze staat worden in principe niet door BOB’s VINYL verkocht, of het moet gaan om bijzondere of zeldzame exemplaren.

PLAAT: Staat VinylStaat Vinyl:  2 uit 5 punten. Redelijke staat, maar niet echt de moeite waard. Vinyl bevat veel krassen die tijdens afspelen als zeer hinderlijk worden ervaren. Lp’s in deze staat kunnen ook op diverse punten overslaan. LP’s in deze staat worden in principe niet door BOB’s VINYL verkocht, of het moet gaan om bijzondere of zeldzame exemplaren.


Foto: beginnende Seam Split

Poor en Fair (P, F)

Poor (P) en Fair (F) LP's hebben een waarde van 0 tot 5 Procent van de NM waarde, als ze al verkocht worden. Het is waarschijnlijker dat ze bij het afval belanden. Deze LP's en Hoezen zijn zeer zwaar beschadigd, spelen niet of nauwelijks meer af en zijn niet om aan te zien. 

Alleen extreem zeldzame LP's zullen in deze staat nog verhandeld worden, maar dan ook voor hele kleine prijsjes.


Gebruik in het Bob's Vinyl waarderingssysteem:

HOES: Staat Vinyl:  1 uit 5 punten. Bar slecht dus. LP’s in deze staat worden niet door BOB’s VINYL verkocht.

PLAAT: Staat Vinyl:  1 uit 5 punten. Bar slecht dus. LP’s in deze staat worden niet door BOB’s VINYL verkocht.

© 2012 - 2022 Bob’s Vinyl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel